Kulttuuritalo Korundi Lapin kamariorkesteri 6.4.2022

Karvalakkiooppera ensi-illassa 1.9.2022 Korundissa

Liput syyskuun esityksiin myynnissä!

Tarina luonnon ja ihmisen hyväksikäytöstä

Karvalakkiooppera läpivalaisee valtiota, valtaa sekä luonnon ja pienen ihmisen osaa valtiokoneen rattaissa. Oopperassa nousevat esille kysymykset luonnon uhraamisesta, syyllisyydestä, petoksesta, anteeksiannosta ja yhteisön voimaantumisesta sekä voiko luontoa, kulttuuria ja ihmisyyttä kohtaan tehdyn vääryyden antaa anteeksi. Yhteiskunnallisesti ooppera sisältää vastakkainasettelua monella tasolla: lohitalonpoika ja valtio, kaupunki ja maaseutu, vanha elämäntapa ja kehitysusko sekä luonto ja teknologia.

”Karvalakkioopperassa Kemijoen lohikulttuurin tuhoutumiseen liittyvä aihe kasvaa tarkasti nähdyksi, yleispäteväksi väitteeksi siitä, miten yksittäisen ihmisen ja valtionkoneiston törmäyksessä saattaa käydä. Suomen sodanjälkeisessä politiikassa tapahtui asioita, joiden todellista luonnetta ei haluttu – eikä ehkä edelleenkään haluta - nähdä eikä tunnustaa. Lohitalonpoikien kokeman vääryyden ja nöyryytyksen uumenista nousevia korvausvaatimuksia palloteltiin 30-vuotta eri oikeusasteissa. Lopulta Lapista lähti karvalakkivaltuuskunta Helsinkiin vaatimaan oikeutta ja moraalista rehabilitointia. Vahva faktapohja ja poliittinen ajankohtaisuus tekevät tästä ainutlaatuisesta musiikkiteatteriteoksesta poikkeuksellisen kiinnostavan ”

- ohjaaja Erik Söderblom

Juoni

Toisen maailmansodan jälkeen Suomen valtio ja vallassa olleet poliitikot ajoivat voimakkaasti Kemijoen koskien ostamista ja valjastamista energiatuotantoon Karjalaan jääneiden koskien korvaamiseksi.

Tarinan alkaessa Kemijokivarren kalastajayhteisö on hakenut vuosikymmeniä hyvitystä lohen menetyksestä. Lopulta he päättävät lähteä joukolla pääkaupunkiin vaatimaan itselleen oikeutta.

Tästä käynnistyy seikkailu, jossa kerrontaa kuljettavat eteenpäin poliittisen trillerin absurdit juonikuviot sekä antiikin tragedian mittoihin kasvava tarina sodanjälkeisen Lapin hyväksikäytöstä.

Laajempi juoniseloste käsiohjelmassa.

”Karvalakkioopperan säveltäminen on ollut minulle erityisen mieluinen projekti jo aihepiirinsä vuoksi. Mutta aivan erityisen siitä on tehnyt työtapa, jossa oopperan tarinaa on rakennettu kohtaus kohtaukselta yhdessä Sami Parkkisen ja Erik Söderblomin kanssa. Nyt olen voinut vaikuttaa tavallista enemmän tekstin sijoitteluun ja laulullisuuteen. Itse oopperan tarina iskee lujaa ja se nostaa esille ympäristöasioiden hoidosta ja päätöksenteosta kritiikkiä, jota taiteen kuuluukin tehdä.”

- säveltäjä Tapio Tuomela

Tekijät

Musiikki: Tapio Tuomela
Libretto: Sami Parkkinen
Ohjaaja: Erik Söderblom
Apulaisohjaaja: Ina Hukki
Kapellimestari: John Storgårds
Apulaiskapellimestari: Ruut Kiiski
Orkesteri: Lapin kamariorkesteri
Harjoituspianisti: Anna Laakso
Kuoro: Kaari-ensemble
Kuoronjohtaja: Saara Aittakumpu
Videosuunnittelu: Heikki Huttu-Hiltunen ja Otso Pakarinen
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Pukusuunnittelu: Silvia Jurvansuu & Anniliina Parkkinen (mukana myös Riina Kaarlela, Marika Yli-Sirniö ja Karolina Aho)/ Lapin yliopiston Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalintutkimuksen koulutusohjelma. Opiskelijoiden ohjaus, Johanna Oksanen.
Tuotanto: Kemijoen kulttuurituki ry, tuottajat Olli Tiuraniemi ja Jussi Merikanto. Tuotantoassistentti Ina Hukki.

Rooleissa

Ville Rusanen: Reino, entinen lohenkalastaja
Mari Palo: Eevi, Reinon vaimo
Hanna Rantala: Piija, Kekkosen saunottaja
Juha Uusitalo: Kekkonen, presidentti

Hannu Niemelä: Eelis, karvalakkilähetystön nokkamies
Aki Alamikkotervo: Lasse, lähetystön mies
Jouni Kokora: Jouko, lähetystön mies
Nicholas Söderlund: Jaakko, lähetystön mies

Lasse Penttinen: Häyrynen, toimittaja
Markus Nieminen: Väyrynen: ministeri
Tuomas Miettola: Virolainen, ministeri
Kaari-ensemble: Hinkkasen Pate

KARVALAKKIOOPPERA

Tapio Tuomela - Sami Parkkinen – Erik Söderblom – John Storgårds

4 esitystä

1.9.2022 kello 19.00
2.9.2022 kello 19.00
3.9.2022 kello 14.00
5.9.2022 kello 19.00

Kokonaiskesto 1 tunti 40 min (+väliaika)

Tekstitys englanniksi 

Liput

Peruslippu 43 €
Eläkeläinen 38 €
Opiskelija, lapset alle 16v. 33 €
Sis. käsittelykulut.

OSTA LIPUT