Kulttuuritalo Korundi Lapin kamariorkesteri 16.8.2022
Lapin kamariorkesterin soittajat ja johtaja
Kuva: Harri Tarvainen

Lapin kamariorkesterin syyskausi alkaa!

Lapin kamariorkesterin 50-vuotisjuhlat jatkuvat tällä viikolla alkavalla syyskaudella! Syksy soi runsaalla kattauksella klassikoita ja upouusia kantaesityksiä, klassisen musiikin helmiä, jazzia, lastenmusiikkia, elokuvaa ja oopperaa niin koti- kuin ulkomaisilta säveltäjiltä.

Juhlasyksyn avaa toivotulle uusintavierailulle saapuva trumpettitaiteilija Håkan Hardenberger. Yhdessä orkesterin omien virtuoosien kanssa Hardenberger soittaa Bachin Brandenburgilaisen konserton nro 2 sekä sille vastakaikuna hänelle omistetun Steven Mackeyn teoksen Triceros. Con Spirito konsertit kuullaan Rovaniemen kirkossa torstaina 18.8. ja Kuusamotalossa perjantaina 19.8. Esitykset johtaa orkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds.

Syyskuun alussa ensi-iltansa saava Karvalakkiooppera on suomalainen oopperatapaus ja kantaesitys, jonka tapahtumat keskittyvät Kemijoen lohenkalastajien ja karvalakkilähetystön kohtalon käänteisiin. Tapio Tuomelan sävellys, Sami Parkkisen libretto, Erik Söderblomin ohjaus ja John Storgårdsin kapellimestarointi kertovat tarinan kipeästä lappilaishistoriasta. Teoksen solisteina esiintyvät mm. Ville Rusanen, Mari Palo ja Hanna Rantala. Näytökset nähdään Rovaniemen Korundin lisäksi Suomen Kansallisoopperan Alminsalissa 1.–10.9.

Oopperan jälkeen orkesteri solahtaa elokuvien maailmaan kun ikiklassikko Buster Keatonin mykkäelokuvakomedia ”Our Hospitality” tulee valkokankaalle Korundissa ja Sodankylässä 22.–23.9. Elokuva kuullaan livemusiikin siivittämänä ja Lapin kamariorkesteria johtaa John Storgårds.

Tyylistä toiseen hypätään sulavasti myös seuraavissa konserteissa. Perjantaina 30.9. Lapin kamariorkesterin jouset musisoivat yhdessä Jukka Eskola Orquesta Bossan kanssa Korundijazzissa. Baletin taikaa taas nautitaan yhdessä Lapin musiikki- ja tanssiopiston balettiopiskelijoiden kanssa torstaina 13.10. Korundissa. Klassisen musiikin tanssillisia helmiä kuullaan soivana versiona myös Kemijärven kulttuurikeskuksessa perjantaina 14.10.

Marraskuun alussa kantaesitysten vyöry täyttää Korundin, kun kuulolle saadaan niin Osmo-Tapio Räihälän kuin Aki Yli-Salomäen teoksia. Entuudestaan tutut Debussyn Faunin iltapäivä ja Ravelin Bolero kuullaan myös uusina sovituksina. Torstaina 3.11. Korundissa ja perjantaina 4.11. Pudasjärven Kurkisalissa solistina soittaa harpisti Anni Kuusimäki ja orkesteria johtaa John Storgårds.

Konserttoaatelismia, yön sylissä on tarjolla hollantilaisviulisti Liza Ferschtmanin tähdittämissä konserteissa Korundissa ja Ylitorniossa 10.–11.11. Luvassa on mm. Beethovenin rakastettu viulukonsertto sekä kantaesityksenä niin ikään hollantilaisen Mathilde Wantenaarin teos Nachtmuziek.

Korundin korurasiasta pulpahtelee musiikillisia helmiä torstaina 17.11. Ohjelmassa on mm. edesmenneen Jaakko Kuusiston teos Play III jousikvartetille. Orkesteri tarjoilee musiikillisia helmiä Korundin lisäksi myös kyläkonserteissa saman viikon keskiviikkona ja perjantaina.

Sopraano Helena Juntunen ja orkesterin entinen taiteellinen johtaja, kapellimestari Ari Angervo ovat Lapin kamariorkesterin vieraina konsertoiden Vakavasti 1.12. Korundissa ja 2.12. Ivalon kirkossa. Konserteissa kuullaan syvämietteisiä teoksia Joonas Kokkoselta, Jouni Kaipaiselta ja Olli Kortekankaalta sekä venäläisiltä Sofia Gubaidulinalta ja Dmitri Šostakovitšilta.  

Seuraavalla viikolla iloinen Eläinten karnevaali valloittaa jälleen Korundin. Keväällä kuultujen konserttien jatkoa on luvassa perjantaina 9.12. Siina Hirvosen juontamassa konsertissa, jossa orkesterin soittimet seikkailevat monina tuttuina eläiminä. Konsertti kuullaan jälleen myös muutamina päivällä soivina koululaiskonsertteina.

50-vuotisjuhlavuosi päättyy upeasti Beethovenin 9. sinfoniaan, jossa Lapin kamariorkesteri yhdistyy Oulu Sinfonian kanssa. John Storgårdsin johtamissa konserteissa Oodi ilolle soi solisteinaan Anna-Kristiina Kaappola, Virpi Räisänen, Christian Juslin ja Markus Suihkonen. Kuorona konserteissa laulaa ammattilaisista koostunut ja pitkän historiansa aikana meritoitunut Helsingin kamarikuoro, entiseltä nimeltään Radion kamarikuoro.

Lisätiedot:
Intendentti Inka Puhakka / Lapin kamariorkesteri
inka.puhakka@rovaniemi.fi
0400 764 469