Rovaniemen taidemuseo 23.1.2023
Yksityiskohta teoksesta: Aino Kajaniemi, Otan sen vastaan 2022. Kuva: Aino Kajaniemi

Rovaniemen taidemuseon näyttelyt 2023

Taidemuseossa avautuu tänä vuonna monta upeaa näyttelyä

Myöhemmin tänä vuonna alkaa kauan odotettu taidemuseon peruskorjaus, joka sulkee puolet näyttelytiloista. Tästä huolimatta toiminta Korundissa jatkuu normaalisti ja avaamme tänäkin vuonna useita näyttelyitä.

Ding Dong
Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta
20.1.–16.4.2023

Ding Dong -näyttelyn keskiössä ovat sarjakuvamaiset, humoristiset ja vähän eriskummalliset taideteokset. Yksi näistä on Jiri Gellerin veistos Dingdong (2015), jonka mukaan näyttely on nimetty. Rovaniemen taidemuseon Intoa taiteesta -hankkeen osallistujat eri puolilta Lappia ovat ehdottaneet omia toive- ja suosikkiteoksiaan, jotka ovat nyt osana näyttelyä.

Kuvataiteessa nähdään usein teoksia, jotka muodostavat sarjan useamman teoksen kokonaisuudessa tai toistavat samaa teemaa. Monet taiteilijat ammentavat innoitusta populaarikulttuurista. Näyttelyssä sarjakuvaviitteitä löytyy useista eri teoksista. Sarjallisuutta voi nähdä teoksissa myös ajallisesti ja useita työvaiheita sisältävä grafiikan työskentelyprosessi korostaa taiteen sarjallista luonnetta.

Hymypojan vuosi – Nykytaiteen tulkintoja Palsan perinnöstä
27.1.–12.3.2023

Kittiläläisen taiteilijan Kalervo Palsan (1947–1987) syntymästä tuli kuluneeksi viime vuonna 75 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kuusi taitelijaa valmisti teokset kunnioittaen Palsan perintöä. Juhlavuosi jatkuu ja Hymypojan vuosi -nimen saanut nykytaiteen teossarja tulee esille Rovaniemen taidemuseon taidekirjastoon.

Kompassissa pohjoinen
12.5.–12.11.2023

Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmaa esittelevä näyttely Kompassissa pohjoinen vei tuulahduksen pohjoista nykytaiteen museo Kiasmaan syksyllä 2022. Lukuisia kävijöitä ilahduttanut kokonaisuus avautuu Rovaniemen taidemuseossa toukokuussa 2013.

Näyttelyn ovat kuratoineet Saara Hacklin, Kati Kivinen ja Satu Oksanen Kiasmasta ja se on esillä Rovaniemellä 12.5.–12.11.2023.

Hanna Kanto
22.9.2023–21.1.2024

Hanna Kannon teokset esittävät näkymiä pohjoisen luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Näyttely tarkastelee suomalaista metsäkulttuuria, jota elävöittää animismin läsnäolo. Näyttelyssä ekologinen, taloudellinen ja käytännöllinen maailma kohtaa henkisen, mystisen ja oudon. Lopputuloksena syntyy surrealistisia näkymiä suomalaisesta metsästä maalauksen poeettisen kielen avulla.

Hanna Kanto (s. 1981) on torniolaislähtöinen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Kanto on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2007 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiassa vuonna 2022. Hanna Kanto työskentelee pääasiassa maalaamalla, mutta yhdistää teoksiin myös kolmiulotteisia keraamisia elementtejä. 

Kuvan kutojat
Neljä näkökulmaa moderniin suomalaiseen kuvakudokseen
24.11.2023–25.2.2024

Moderni kuvakudos on monimuotoista ja kiehtovaa. Neljän tunnetun suomalaisen tekstiilitaiteilijan Ariadna Donnerin, Aino Kajaniemen, Inka Kivalon ja Soile Hovilan kuvakudokset edustavat eri tekniikoita, lähestymistapoja ja tyylejä. He kutovat gobeliineja kangaspuilla ikivanhaa tekniikkaa hyödyntäen.

Kuvakudokset eli gobeliinit ovat seinille ripustettavia tekstiilejä, joita kutsutaan myös seinävaatteiksi. Nykyisin niitä valmistetaan myös koneellisesti, mutta näyttelyn taiteilijat kutovat gobeliinit käsin pitkäjänteisyyttä vaativalla tekniikalla. Näyttelyn teokset erottuvat selvästi toisistaan. Soile Hovilan ja Aino Kajaniemen kuvakudokset ovat esittäviä, Inka Kivalon ja Ariadna Donnerin teokset abstrakteja värimaailmoja.