Rovaniemen taidemuseo 17.8.2022
EGS: Fragile Identity 7 vuodelta 2016

Rovaniemen taidemuseon näyttelyvuosi 2022

Rovaniemen taidemuseossa avautuu tänä vuonna monta upeaa näyttelyä.

Huhtikuussa nähtäville tulee rovaniemeläislähtöisen Markku Hirvelän vaikuttavia veistoksia, jotka ovat saaneet inspiraationsa pohjoisen matalalta tulevasta valosta ja pitkistä varjoista. Liisa Karintauksen maalauksissa puolestaan yhdistyvät Rovaniemellä vietetyn lapsuuden maisemat ja nykypäivän kokemukset. Veljesten, Markku ja Jaakko Heikkilän näyttelyn teema rakentuu Lapin kolmen suuren joen ympärille muodostaen ihmistä, jokea ja elämää jokien rannoilla kunnioittavan kokonaisuuden. Taidetta tunteella -näyttely tuo nähtäville suomalaisen ekspressionismin keskeisiä teoksia 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Näyttelyn teoksissa räiskyvät voimakkaat värit ja vahvat siveltimenvedot,

Lisäksi esillä on jälleen vaikuttavia teemakokonaisuuksia ja uusimpia hankintoja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta.

Markku Hirvelä – Tämä matka
1.4.–7.8.2022

Rovaniemeläislähtöisen Markku Hirvelän teoksissa on muistumia pohjoisessa vietetyn lapsuuden valoisista kesäöistä ja talven valosta. Hirvelän näyttely on osittain retrospektiivinen läpileikkaus pitkästä urasta, mutta mukana on myös uusia, ennennäkemättömiä teoksia. Veistosten päämateriaali on yleensä pronssi, mutta Hirvelä käyttää myös muita tekniikoita, joita yhdistelee keskenään.

Markku Hirvelä (s. 1956) on Rovaniemeltä kotoisin oleva kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Kotkassa. Hirvelä valmistui kuvanveistäjäksi Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1984. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa.

Liisa Karintaus – Metsän reunalla
6.5.–21.8.2022

Näyttely kokoaa yhteen taidemaalari Liisa Karintauksen teoksia 20 vuoden ajalta. Näyttelyssä on esillä piirustuksia, maalauksia ja animaatioita sisältäviä installaatioita. Karintaus käsittelee teoksissaan tilamuistoja ja lapsuuden maisemia, ihmisen suhdetta luontoon, maalauksen ja digitaalisuuden suhdetta sekä värin materiaalisuutta.

Liisa Karintaus (s. 1977) on kotoisin Rovaniemen Muurolasta. Karintaus on valmistunut taiteiden maisteriksi Lapin yliopistosta 2006 ja Kuvataideakatemian maalauksen osastolta vuonna 2018. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla 2000-luvun alusta alkaen.

Markku Heikkilä & Jaakko Heikkilä – Kolme jokea
1.9.2022–8.1.2023


Kolme Lapin jokea, kolme taiteen elementtiä - aforistiset mietelmät, Markku Heikkilän kuvat ja Jaakko Heikkilän jokivarsien kasvot - virtaavat yhteen Korundin näyttelyssä muodostaen ihmistä, jokea ja elämää jokien rannoilla kunnioittavan kokonaisuuden. Veljekset Markku ja Jaakko Heikkilä ovat syntyneet ja varttuneet Väylänvarressa Kukkolankosken yläpuolella.

Jaakko Heikkilä (s. 1956) on torniolainen valokuvataiteilija ja valokuvauksen opettaja. Jaakko Heikkilältä on näyttelyssä esillä valokuvia, joissa läheltä kuvattujen ihmisten silmissä kimaltelee veden välke. Markku Heikkilä (s. 1959) on rovaniemeläinen kuvataiteilija ja kuvataiteen opettaja ja näyttelyssä nähdään sekä hänen maalauksiaan että pigmenttivedoksia, joissa on havaintoja jokien varsilta. Mukana on myös aforistisia tekstejä, joita veljekset ovat keränneet porinoistaan jokivarren ihmisten kanssa.

Näyttely liittyy Kulttuuritalo Korundissa 1.9. kantaesitettävään Karvalakkioopperaan, jonka keskiössä on Kemijoen voimalaitospatojen rakentaminen ja lohenkalastuskulttuurin katoaminen sodan jälkeen. Lapin karvalakkilähetystö matkusti vuonna 1979 Helsinkiin ja vaati ministeriöltä korvauksia maksettavaksi joen valjastamisesta.

Taidetta tunteella – suomalaista ekspressionismia 1900-luvun alusta 1960-luvulle
2.10.2022–9.4.2023

Taidetta tunteella -näyttely tuo nähtäville keskeisten suomalaisten ekspressionistien teoksia 1900-luvun alusta 1960-luvulle asti. Rosoisia, täyteläisiä ja kylläisiä sävyjä sisältävät teokset ovat puhutelleet suomalaisyleisöä jo reilun sadan vuoden ajan.

Näyttelyn teokset ovat Aineen kuvataidesäätiön kokoelmasta Aineen taidemuseosta (Tornio), Kemin, Oulun, Hämeenlinnan ja Turun kaupungin taidemuseoista, yksityisestä Jani Pakkalan kokoelmasta (Vantaa) sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta Rovaniemen taidemuseosta. Näyttelyn kuratoi professori Tuija Hautala-Hirvioja ja siihen liittyy pääosin Lapin yliopiston taidehistorian opiskelijoiden kirjoittama näyttelyjulkaisu.

Kuva: EGS: Fragile Identity 7
2016, lasi ja metalli
Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma, Rovaniemen taidemuseo
Teoskuva: Arto Liiti