30.1.2024

Saamelaistaiteilija Outi Pieskin laaja yksityisnäyttely Iso-Britanniaan – mukana teoksia Rovaniemen taidemuseosta ja Saamelaismuseo Siidasta

Tate St. Ives esittelee tunnetun saamelaistaiteilijan Outi Pieskin (s. 1973) ensimmäisen suuren yksityisnäyttelyn Iso-Britanniassa. Näyttely avautuu 10. helmikuuta ja on esillä 6. toukokuuta saakka.

Pieskin taiteen teemat liittyvät vahvasti alkuperäiskansojen oikeuksiin, identiteettiin ja pohjoiseen luontoon. Hänen vaikuttavat, suuret tekstiili-installaationsa ammentavat saamelaisesta käsityöperinteestä, duodjista, ja näyttelyssä nähdään myös lukuisia maalauksia, joissa välittyy niin ikään vahva suhde maisemaan ja sukupolvien väliseen yhteyteen.

Lukuisista yksityis- ja museokokoelmista lainattujen teosten ohella matkaan lähtee teoksia Saamelaismuseo Siidasta ja Rovaniemen taidemuseosta. Saamelaismuseo Siida teki tiivistä yhteistyötä taiteilija Outi Pieskin ja Tate Gallerian kanssa saamelaisalueen yksityiskokoelmista lähteneiden teosten kuljetuksen koordinoinnissa. Saamelaismuseon omasta taidekokoelmasta lähti myös yksi teos näyttelyyn.

Rovaniemen taidemuseossa iloitaan Outi Pieskin ja saamelaistaiteen kansainvälisestä jättinäkyvyydestä. Näyttely nähdään merkittävänä myös oman kokoelman kannalta.

- Rovaniemen taidemuseo, samoin kuin kaikki rovaniemeläiset voivat olla ylpeitä museon hienosta taidekokoelmasta. Teoksia meidän Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta tulee esille yhteen maailman merkittävimmistä museoista, iloitsee museonjohtaja Riitta Kuusikko.

- Tämä on hieno asia koko pohjoisen taidekentälle ja meille pohjoisen museoille. Onnittelemme lämpimästi Outia näyttelystä, Kuusikko jatkaa.

 

 

Näyttelytiedote ja lisätietoja:
https://www.tate.org.uk/press/press-releases/outi-pieski

Teoskuvat:
Outi Pieski: Áhkun lääkemänty / Áhku dálkkasbeahci. 2009. 
Outi Pieski: Itsenäinen oikeus olla olemassa ja kukoistaa / Iehčanas vuoigatvuohta leat ja lieđđut, 2018. 
Jenny ja Antti WIhurin rahaston kokoelma, Rovaniemen taidemuseo. Kuvat: Arto Liiti.

Kuljetuskuvat:
Tatu Kantomaa