John Storgårds

Taiteellinen johtaja

John Storgårds on kysytty kapellimestari sekä Suomessa että ulkomailla. Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja on myös BBC:n filharmonikkojen ylikapellimestari ja Ottawan National Arts Centre -orkesterin päävierailija.

John Storgårds (s.1963) on opiskellut niin Sibelius-Akatemiassa kuin ulkomaillakin orkesterinjohtoa, sävellystä ja viulunsoittoa. Hän suoritti Sibelius-Akatemian kapellimestaridiplomin keväällä 1997 erinomaisin arvosanoin.

Storgårds aloitti muusikon uransa viulistina. Hän toimi konserttimestarina mm. Avanti!-kamariorkesterissa ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa. Ensimmäinen vakituinen kapellimestarikiinnitys oli vuosina 1992–96 Ylioppilaskunnan Soittajiin. Vuosina 2003–2008 hän oli Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija, ja syksystä 2008 vuoden 2015 loppuun hän toimi orkesterin 12. ylikapellimestarina. Storgårds on johtanut vakituisesti myös Oulun kaupunginorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa ja ylikapellimestarina Tampere Filharmoniaa.

Storgårds johtaa säännöllisesti myös muita maailman huippuorkestereita, esimerkiksi Berliinin, Münchenin ja New Yorkin filharmonikkoja, Bambergin sinfonikkoja sekä Saint Louisin, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkestereita. Kausilla 2022–2024 hänet nähdään muun muassa Atlantan, Chicagon, Bostonin ja Montrealin sinfoniaorkestereiden sekä Tokion Metropolitan-orkesterin, Stuttgartin radio-orkesterin, Tukholman filharmonikkojen ja Wienin Tonkünstler-orkesterin johtajana. Storgårds kuuluu myös Lontoon Promsin vakioesiintyjiin BBC:n filharmonikkojen kanssa.

Oopperakapellimestarina Storgårds on toiminut monissa Kansallisoopperan produktioissa, mm. Sebastian Fagerlundin menestysoopperassa Höstsonaten – Syyssonaatti. Tuoreimpana soi helmikuussa 2023 kansallisoopperassa nähtävä Dmitri Shostakovitsin Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth. Savonlinnan oopperajuhlilla Storgårds on johtanut mm. Mozartin Don Giovannin vuonna 2016. 

Storgårdsin orkesterilevytysten luettelo on mittava. Levytyksiin lukeutuvat mm. Sibeliuksen ja Nielsenin sinfonioiden kokonaislevytykset. Storgårds esiintyy ja levyttää ahkerasti myös viulistina. Storgårds on saanut lukuisia julkisia tunnustuksia, mm. säveltaiteen valtionpalkinnon vuonna 2002, Pro Finlandia –mitalin vuonna 2012 sekä Pentti Kaiteran rahaston vuoden 2022 tunnustuspalkinnon. Hän on Lapin ylipiston kunniatohtori.