Rovaniemen taidemuseo
Reidar Särestöniemi 100 vuotta - Sukuni juuret ovat yöauringon maassa
Taiteilija, professori Reidar Särestöniemen syntymästä tulee vuonna 2025 kuluneeksi sata vuotta. Särestöniemi oli yksi aikansa menestyneimpiä taiteilijoita, jonka värikylläiset teokset koskettavat ihmisiä yhä tänä päivänä. Reidar asetti taiteelleen tavoitteen: ”Kaiken tahdon sanoa värinä.” Reidarin maalaukset todistavat, että hän toteutti näkemyksensä mitä ainutlaatuisimmalla tavalla.
Reidar Särestöniemi (1925–1981) eli lähes koko elämänsä lapsuudenkotinsa pihapiirissä, Kaukosen kylässä Kittilässä, jonne hän rakennutti itselleen myöhemmin myös työskentely- ja edustustilat. Särestö oli taiteilijalle maanpäällinen paratiisi, josta hän löysi inspiraation teoksiinsa. Siellä syntyivät tunnetut hehkuvan värikylläiset maalaukset ja tulkinnat arktisesta luonnosta. Särestöniemen kansainvälisestä menestyksestä kertoo se, että hänellä oli näyttelyitä ympäri maailmaa Narvikista Tokioon ja hän matkustikin maailmalla enemmän kuin moni aikalaisensa. Särestöniemi menestyi jo eläessään ja hänelle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1974. Särestöstä tuli suosittu paikka ja ihmiset vaelsivat tiettömien taipaleiden taakse tapaamaan värien ruhtinasta.
Särestöniemi kehitti oman taiteellisen tekniikkansa ja tyylinsä 1960-luvun kuluessa. Hän yhdisti temperan ja öljyvärin, ripotteli värijauhetta kostealle pinnalle, jolloin pinta krakeloitui, raaputti palettiveitsellä esiin alempia kerroksia ja kallisteli työtä lattiatasossa antaen teoksilleen värikylpyjä. Taiteilijan tunnetuimpia teoksia ovat suuret värikkäät maalaukset, joissa on kuvattu pohjoisen luontoa lähes sadunomaisesti. Maalauksissa on läsnä vuodenaikojen vaihtelu nopeasti heräävästä keväästä lyhyeen kesään, marraskuun pimeästä kylmän talven harmaiden ja valkoisten eri sävyihin. Väri on Särestöniemen teosten keskeinen elementti ja ilmaisukeino. Hän löysi väriensä lähtökohdan luonnosta: ”Etsin värejä kivien ja kallioiden pinnalta, tirkistelen suohon uponneita juurakkoja ja seuraan metsän eläväisten toimintoja.”
Särestöniemi samaistui luontoon ja elollisti luonnonilmiöt. Särestöniemen teoksissa karhut ja hylkeet syleilevät toisiaan, taivaanjaara soittaa huilua ja riekko on häikäistynyt kevään ilmestyksestä. Maalaukset kertovat rakkaudesta ja sen menetyksestä, kaipuusta ja yksinäisyydestä, elämän iloista ja suruista. ”Mie teen näitä kuvia ja toivon, että jotakin parempaa ne ihmisille antavat. Mie kerron niissä, niinku taiteilijat ylhensäki, maailmasta, joka meillä on täällä.” Särestöniemi sai aiheensa ympäröivän luonnon ohella omasta elämästään. Omien sanojensa mukaan hän tutki luontoa, mutta katsoi samalla syvälle itseensä.
Näyttely antaa kattavan läpileikkauksen Särestöniemen urasta pitäen sisällään niin varhaiskauden teoksia kuin suuria ja näyttäviä öljyvärimaalauksia. Mukana on 90 eri tekniikoilla tehtyä taideteosta sekä esineistöä, arkistoaineistoa, valokuvia ja videoita. Esillä on teoksia museo- ja yksityiskokoelmista. Näyttely nostaa esille tunnettuja mutta myös ennen näkemättömiä teoksia ja tällä tavalla monipuolistaa kuvaa lahjakkaasta taiteilijasta.
Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Reidar Särestöniemen teoksia ja hänen maailmaansa esittelevä julkaisu Kaiken tahdon sanoa värinä. Näyttely ja julkaisu toteutetaan yhteistyössä Särestöniemi-museon kanssa.
***
Tapahtumat Korundissa:
Seminaari to 23.1. klo 12-15
Avajaiset to 23.1. klo 18-20
Lapin kamariorkesteri / Kamarisinfoniakonsertti to 15.5.2025 ja pe 16.5.2025
Reidar100-juhlavuoden ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 10.1.
Teoskuva: Reidar Särestöniemi, Jänkä hehkuu, 1968.