Avoinna tällä viikolla

Näyttelyt, lipunmyynti, Korundi Shop

Ti-Su 11-18

Kitchen & Café

Ma-Pe 10.30-15

Sijainti

Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Sijainti kartalla

Korundi on kulttuurin kivijalka Lapissa, toisesta maailmansodasta selvinnyt postiautovarikko, joka välittää viestiä nyt taiteen kautta.

Pohjoinen pintaa syvemmältä

Korundi on Rovaniemen taidemuseon ja Lapin kamariorkesterin koti, jossa maailma aukeaa pohjoisesta perspektiivistä. Korundissa kohtaavat taiteen tekijät ja kokijat, arki ja juhla, historia ja nykyinen.

Jokainen käynti Korundissa on ensimmäinen. Vaihtuvat näyttelyt ja uniikit konsertit antavat aina uutta koettavaa, joka sivistää, hämmentää, inspiroi ja ihmetyttää. Korundi toimii globaalisti: Rovaniemen taidemuseo tuo näytille teoksia joka maailmankolkasta, ja Lapin kamariorkesteri vie pohjoista sointia maailmalle kiertueillaan.

Punatiilinen maamerkki on tyylikäs kokous- ja juhlapaikka, jossa ensiluokkaiset järjestelyt ja palvelu takaavat mieleenpainuvat hetket.

Talon historia

Korundi syntyi vuonna 1933 valmistuneen postiautovarikon tiloihin. Postiautovarikko on yksi harvoista toisessa maailmansodassa säilyneitä rakennuksista Rovaniemellä. Sodan jälkeen varikkoa laajennettiin ja rakennuksessa käytetyt tiilet kerättiin raunioista ympäri kaupunkia. 

Vuosina 2009 ja 2010 tehtyjen muutostöiden ja laajennuksen suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Juhani Pallasmaa, jonka kädenjälki näkyy postiautovarikolla jo vuodesta 1986 sijainneen Rovaniemen taidemuseon tiloissa. Korundi avattiin 25.5.2011.

Korundissa yhdistyvät kaupungin historia ja moderni arkkitehtuuri. Vuonna 2011 Korundin sisäpihalle nousseen konsertti- ja monitoimisalin akustiikan suunnittelusta vastaa suomalainen Akukon. Upeasta akustiikastaan tunnetussa Korundi-salissa järjestetään erilaisia tapahtumia konserteista kokouksiin.

Rakennuksen kokonaispinta-ala on 5 300 m². 

Tiesitkö että…?

Postiautovarikon aikaan rakennuksessa on järjestetty erilaisia illanviettoja ja tapahtumia. Sotien aikainen tanssikielto poistettiin 1944, mutta tanssimista rajoitti korkea huvivero. Postiautovarikolla ihmisten tanssinnälkää tyydytettiin järjestämällä illanviettoja alakerran peruskorjaamohallissa. Verotusta kierrettiin naamioimalla tilaisuudet ohjelmallisiksi iltamiksi, joiden yhteydessä oli lupa tanssia tunnin ajan verovapaasti. Tanssi oli iltojen odotetuin osuus ja tanssiin varattu tunti hyödynnettiin aina viimeistä minuuttia myöten.

Samainen korjaamohalli tarjosi puitteet myös rovaniemeläiselle nyrkkeilytoiminnalle. Nyrkkeilyotteluiden yleisösuosio oli valtava, eikä käsirysyiltäkään vältytty katsojien pyrkiessä nyrkkeilykehän lähelle.

Korundin nimi & logo

Korundi on saanut nimensä nimikilpailun tuloksena. Korundi on Lapin maaperässä esiintyvä, maailman toiseksi kovin mineraali. Korundeihin kuuluvat muun muassa rubiini ja safiiri. Laadukkaimmat korundit on löydetty juuri Lapista. Niihin syntyy hiottaessa tähden muoto ja tästä syystä niitä kutsutaan myös Lapin tähdiksi.

Korundi-logon Rytmi suunnittelija Mika Junno:

“Rytmi on sekä taiteen että musiikin tärkeimpiä elementtejä. Tunnuksen turkoosi väri liitetään väripsykologiassa luovuuteen ja uudistumiseen. Väri esiintyy usein myös jalokivissä ja luo siten viittauksen myös korundiin.”