TaideLoikka 2024-2027
TaideLoikka – Taidetoiminta osana nuorten tukipalveluja
Rovaniemen kaupungille on myönnetty kolmevuotinen Euroopan sosiaalirahaston (ESR+) rahoitus TaideLoikka – hankkeeseen. Hankkeessa Rovaniemen taidemuseo järjestää maksutonta yhteisöllistä taidetoimintaa työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oleville lappilaisille 15–29 -vuotiaille nuorille. Tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä, edistää aktiivisuutta omassa elämässä ja vahvistaa osallisuutta. Lisäksi hankkeessa esitellään taide- ja kulttuurialan koulutuspolkuja.
TaideLoikka toteutetaan yhteistyössä Rovaniemen etsivän nuorisotyön ja viiden Lapin kunnan kanssa. Taidetoiminnan tilaajina voivat olla kuntien nuorisotyöntekijät, aikuissosiaalityöntekijät, kuntien kulttuuritoimijat, tai kolmas sektori kuten yhdistykset. Toiminnan tavoitteena on parantaa kulttuurin saavutettavuutta Lapin kunnissa ja kehittää yhteistyötä olemassa olevien tukipalveluiden välillä. TaideLoikka hyödyntää Rovaniemen taidemuseon aikaisempien hankkeiden tuloksia.
TaideLoikka -hanke jakautuu kolmeen toimintakauteen. Jokaisen kauden alussa kunnissa kootaan nuorten TaideLoikka -ryhmät, jotka voivat halutessaan jatkaa koko hankkeen ajan. Yhden kauden aikana nuoret ovat mukana taidemuseon tai muiden taiteen osaajien suunnittelemassa taidetoiminnassa noin 8–10 kertaa. Sisällöt suunnitellaan taidemuseon kokoelmien ja vaihtuvien näyttelyiden sekä nuorten toiveiden pohjalta. Tavoitteena on, että jokainen saa osallistumisen kokemuksen aikaisemmasta taideosaamisesta riippumatta. Taidetoiminta tukee nuorten hyvinvointia ja osallisuutta ja auttaa löytämään omaa osaamista.
Hankkeessa luodaan kaksi toimintamallia:
1) Osallistava vertaistukimalli. Ryhmiin osallistuneet nuoret voivat jatkaa hankkeen taidetoiminnassa vertaisohjaajina. Ohjaajana työskennellessä nuoret saavat työkokemusta ja työelämässä tarvittavia taitoja.
2) Pysyvä toimijaverkosto. Hankkeessa luodaan malli taidemuseon, nuorten tukipalveluiden, etsivän nuorisotyön, nuorten työpajatoiminnan, sosiaalipalveluiden ja nuorten väliselle yhteistyölle. Tavoitteena on mahdollistaa syrjäisillä alueilla asuvien nuorten aktiivisuutta omassa elämässä ja vahvistaa osallisuutta.
TaideLoikka -hankepäällikkö
Kaija Kähkönen
p. 040 359 4702
kaija.kahkonen@rovaniemi.fi
Hankesuunnittelija
Matti-Pekka Karikko
p. 040 144 8810
matti-pekka.karikko@rovaniemi.fi
Intoa taiteesta 2021-2023
Intoa taiteesta -hankkeen sisältö pohjautui 2020 toteutettuun Virtaa taiteesta -hankkeesta saatuihin lupaaviin tuloksiin. Jatkohankkeessa toteutettiin etänä toimivaa palvelua, joka sisälsi videoyhteyden kautta taidemuseon näyttelyyn tutustumisen ja siihen liittyvän työpajatoiminnan. Hanke kohdennettiin erityisesti aikuissosiaalityön piirissä oleville ryhmille. Etäpalvelun työpajoja olivat suunnittelemassa myös etsivän nuorisotyön kautta muodostetut nuorten ryhmät. Wihurin rahaston kokoelmataiteilijat olivat mukana kertomassa omasta taiteestaan sekä työskentelystään.
Etätyöpajojen sisällöt vaihtuivat kulloisenkin Rovaniemen taidemuseossa esillä olevan näyttelyn mukaan. Hankkeen aikana toteutettiin yhteensä noin 10 erilaista työpajakokonaisuutta ja työpajaosuudet liittyivät aina meneillään olevaan näyttelyyn. Livelähetykset taiteilijahaastatteluineen tallennettiin ja tilaajilla oli mahdollisuus katsoa ne myös jälkikäteen osittain tai kokonaan.
Palvelun tilaajina olivat kuntien nuorisotyöntekijät, aikuissosiaalityöntekijät, kuntien kulttuuritoimijat, opettajat tai kolmannen sektorin toimijat. Intoa taiteesta - opastukset ja työpajat olivat maksuttomia.
Intoa taiteesta
Runsaasti kuvitettu hankejulkaisu kertoo miten etäpalvelu alueella toteutettiin ja millaisen vastaanoton se sai.
Tutustu hankejulkaisuummeNAN - Northern Art Network
NAN on arktisen alueen taidemuseoiden, taideorganisaatoiden ja taidehistorian tutkijoiden verkosto, joka tukee olemassa olevaa yhteistyötä ja kokemusten vaihtoa. Arktisen taiteen ja yhteisen kulttuuriperinnön saavutettavuus on verkoston päätavoite. Rovaniemen taidemuseo ja Anchoragen museo Alaskasta perustivat verkoston vuonna 2014. Verkostoon kuuluu jäseniä Ruotsista, Norjasta, Islannista, Grönlannista Venäjältä, Alaskasta ja Kanadasta sekä Sveitsistä.
Verkosto tähtää avoimeen, kriittiseen ja luovaan keskusteluun taiteesta ja kulttuuriorganisaatioista. Tarkoituksena on nostaa esille arktisten alueiden taiteen, kulttuuriperinnön ja taidekasvatuksen merkitystä sekä jakaa tietoa asiantuntijoille, tutkijoille ja suurelle yleisölle. Kokemusten vaihtaminen ja innovatiivinen yhteistyö kehittää ja vahvistaa museoiden käytäntöjä ja luo lujan perustan tuleville projekteille.